Frivillige bidrag og gratister

Folkeslusen bliver finansieret af frivillige bidrag. Hver eneste borger, hvis ejendom er truet af stormflod, må afgøre med sig selv, hvad en sluse er værd for vedkommende helt personligt.

Den værdi tilkendegives til Folkeslusen, og når alle har afgivet en tilkendegivelse, så ser vi på, om der er penge nok til at bygge slusen. Det er den korte og ideelle version af finansieringen, men verden er jo ikke altid ideel.

Gratister
Nogen afholder sig fra at lave en tilkendegivelse, fordi de er utilfredse med, at andre måske slet ikke vil betale noget. Det er heller ikke i overensstemmelse med ånden i Folkeslusen, fordi alle bør overveje, hvad slusen er værd for dem, og så tilkendegive det beløb.

Det er ikke et problem endnu, for alle tilkendegivelser der er afgivet indtil nu, ligger meget tæt på det beløb, der blev forudsat i det forrige sluseprojekt, og næsten alle ligger over – nogle endda rigtig meget over.

Så indtil videre er det ikke noget problem.

Men vi skal også huske, at det er en Folkesluse, og det er folket der skal stå bag. Hvis der er mange, som ikke tilkendegiver eller tilkendegiver et meget lavt beløb, så må det tolkes som manglende interesse.

I første omgang er tilkendegivelserne en slags markedsundersøgelse, hvor vi undersøger, om der er interesse for en sluse. Der skal ikke betales noget som helst, før generalforsamlingen godkender projektet, og det bliver formentlig først i 2020 eller 2021.

Indtil da, er Folkeslusen gratis for alle, og man er ikke bundet af sin tilkendegivelse.

Vil man ændre tilkendegivelse, så sender man bare en ny. Det er kun den nyeste, som gælder.