Mandat

FAKTA: Sluseprojektet i Kerteminde er nedstemt og kommunen har takket Realdania for donationen, men også meddelt, at der desværre ikke bliver brug for den.

Politikerne har lovet at respektere borgernes beslutning, og derfor er der ikke noget nyt kommunalt sluseprojekt undervejs.

Kerteminde, Kølstrup og Munkebo Sluse- og Digelag blev nedlagt d. 24. april 2019.


Hvis Folkeslusen skal overbevise politikerne om, at de berørte borgere stadig gerne vil have en sluse, så skal vi have en massiv opbakning. Ikke nødvendigvis fra alle lige nu, men i hvert fald fra 1/3-del af de berørte borgere.

Vi skal have et mandat, før vi bliver taget alvorligt vores samarbejdspartnere Byrådet, kommunen, Realdania og Kystdirektoratet.

Situationen er den, at et klart flertal af de berørte borgere har sagt nej til det forrige sluseprojekt, og politikerne har lovet at respektere borgernes afgørelse. Derfor er enhver snak om sluse stendød lige nu. Vi har talt med nogle få centrale politikere, og de er opmærksomme på vores initiativ, men ellers er der ingen sluse-snak i det politiske system.

Det ville også nærmest være politisk selvmord, hvis nogen partier begyndte at tale om sluse, mindre end et år efter, at borgerne sagde nej, og man lovede at respektere afgørelsen. Så lige nu foregår der ingenting i det politiske system. Men vi tror, at mange politikere håber på Folkeslusen, fordi (næsten) alle ved, at vi er nødt til at bygge den sluse.

Og Folkeslusen, eller et andet borgerdrevet initiativ, er den eneste mulighed, fordi politikerne ikke tør røre sagen de næste mange år. Vores gæt er, at vi skal have en stor oversvømmelse og et efterfølgende massivt krav fra folket, før Kertemindes politikere igen tør tale om en sluse. I hvert fald, skal der være et krav fra borgerne.

Det var faktisk også ret præcist det, som Jesper Hempler udtalte til TV2 Fyn, da de lavede et indslag i forbindelse med vores stiftende generalforsamling, se evt. indslaget her:

Som beskrevet tidligere, så foregår der ingen drøftelser om en sluse, i det politiske system i Kerteminde. Borgerne har sagt nej, og det tør ingen røre ved.

Derfor skal Folkeslusen ”bevise” overfor politikerne, at vi repræsenterer et ønske fra flere end bestyrelsen, før de tager os alvorligt, og før de overhovedet har lyst til at tale om en sluse igen.

Det bevis for at vi repræsenterer en stor del af de berørte borgere, kalder vi et mandat, og vi tror at 1/3-del af borgernes opbakning er tilstrækkeligt til, at politikerne bliver overbevist. Vi indsamler tilkendegivelser fra de berørte borgere, og når vi har 1/3-del af det nødvendige beløb til slusen, så har vi vores mandat og det er vores 1. indsamlingsmål.

Mandatet eller tilkendegivelserne er ikke noget vi afleverer til kommunen, eller til nogen som helst andre. Det er alene noget, som gør, at vi bliver taget alvorligt. Der bliver ikke afleveret noget som helst til kommunen, før en generalforsamling har godkendt hele projektet, og det varer formentlig et år eller to, før vi når dertil.