Tre gode grunde

Der er mindst tre gode grunde til at bygge slusen nu.

1. Kerteminde og omegn har brug for en sluse
Alle ved, at vi har brug for en sluse. Vejret bliver mere ekstremt og de ekstreme hændelser forekommer oftere og oftere. Hver enkelt kan gøre noget selv, men det er meget dyrt og beskytter kun meget lokalt.

Slusen beskytter mere end 1100 ejendomme og grunde, og slusen er usynlig, når den ikke er i brug.

2. Vi har det rigtige design og vi kan få støtte
To velrenommerede danske ingeniørfirmaer med speciale indenfor marine anlægsprojekter har dimensioneret og kontrolleret slusen. Slusen er designet, så den ikke reducerer gennemstrømningen til fjorden og noret, og slusen er helt usynlig, når den ikke er i brug. Det er et unikt design, som vil inspirere andre byer med tilsvarende udfordringer.

Og fordi designet er nyt og unikt, så har Realdania tidligere støttet projektet, så andre kan lære af vores erfaringer.

3. Det bliver dyrere, hvis vi venter
Der er to årsager til, at det bliver dyrere, hvis vi venter. For det første, så forsvinder en væsentlig del af støtten fra Realdania formentlig, hvis vi ikke bliver de første, som bygger den nye type sluse. Og går der rigtig mange år, forsvinder støtten måske helt.

Støtten fra Realdania var på 50 % af udgiften til slusen. Staten vil måske støtte projektet, men et andet sluseprojekt i Jyllinge Nordmark har kun fået 15 % statsstøtte, Realdania har ikke støttet dette projekt.

For det andet, så vil hver eneste oversvømmelse formentlig være dyrere i selvrisiko for private bolig- eller sommerhusejere, end udgiften til en sluse.

Efter stormfloden i 2006 var den gennemsnitlige selvrisiko 23.000 kr., og den gennemsnitlige betaling i det forrige sluseprojekt var 22.700 kr. for parcel, række, sommer- og fritidshuse. Selvrisikoen skal betales hver gang, der er stormflod og den skal betales på én gang.

Bidrag til slusen betales i små månedlige bidrag, og der er ingen pludselige udsving.

Bygger vi ikke slusen nu, så kommer der på et tidspunkt en kraftig stormflod eller to, og alle forlanger en sluse. På det tidspunkt har man betalt selvrisiko, måske endda flere gange, og så skal man oven i købet betale for en sluse. Derfor bliver det dyrere at vente.