Tre gode grunde

Der er mindst tre gode grunde til at bygge slusen nu.

1. Kerteminde og omegn har brug for en sluse
Alle ved, at vi har brug for en sluse. Vejret bliver mere ekstremt og de ekstreme hændelser forekommer oftere og oftere. Hver enkelt kan gøre noget selv, men det er meget dyrt og beskytter kun meget lokalt. En sluse beskytter mere end 1000 ejendomme og grunde, og slusen er usynlig, når den ikke er i brug.

2. Vi har det rigtige design og vi kan få støtte
To velrenommerede danske ingeniørfirmaer med speciale indenfor marine anlægsprojekter har dimensioneret og kontrolleret slusen. Slusen er designet, så den ikke reducerer gennemstrømningen til fjorden og noret, og slusen er helt usynlig, når den ikke er i brug. Det er et unikt design, som vil inspirere andre byer med tilsvarende udfordringer.

Og fordi designet er nyt og unikt, så har Realdania tidligere støttet projektet, så andre kan lære af vores erfaringer.

3. Det bliver dyrere, hvis vi venter
Der er to årsager til, at det bliver dyrere, hvis vi venter.

For det første, så forsvinder en væsentlig del af støtten fra Realdania formentlig, hvis vi ikke bliver de første, som bygger den nye type sluse. Og går der rigtig mange år, så forsvinder støtten måske helt. Støtten fra Realdania var på ca. 1/3-del af anlægssummen. Staten vil måske støtte projektet, men et andet sluseprojekt i Jyllinge Nordmark har kun fået 15 % statsstøtte, Realdania har ikke støttet dette projekt.

For det andet, så vil hver eneste oversvømmelse minimum koste private bolig- eller sommerhusejere 10-15.000 kr. i selvrisiko, hver gang deres ejendom bliver oversvømmet. Denne udgift kommer oven i det beløb, de under alle omstændigheder skal betale til en fælles sluse, på et senere tidspunkt. Derfor bliver det dyrere at vente.